My Instagram

Thursday, March 31, 2011

::Local Or Outside?::

::31 March 2011-1:00tgh hari::
::Khamis::

::Salam semua..malam ni nak g tgok movie..tapi dalam dilemma..nak tgok movie yang mana..yer rr..slalo ngan mydear tgok english movie jer..tapi ari ni check macam takder movie yang best pun..nak tgok citer melayu..ader gak..satu ni macam best..but not sure worth it or not..takut kang better tunggu kuar kat tv..so any suggestion?ok gue letak dua movie yang rasa nak g tgok..so korang komen or pm me k for suggestion..thnkz you...xoxo..muaaaaah::

::English Movie::


Director: Zack Snyder 

Writers: Steve Shibuya, Zack Snyder 
Cast: Emily Browning, Vanessa Hudgens, Abbie Cornish, Jamie Chung, Jena Malone, Carla Gugino, Jon Hamm, Oscar Isaac, Scott Glenn 
Plot: A young girl is institutionalized by her wicked stepfather. Retreating to an alternative reality as a coping strategy, she envisions a plan which will help her escape from the facility. 

Genre: Action | Fantasy | Thriller



:: Trailer::


::Malay Movie::


CUN! (2011) INFO

Genre: Comedy / Romance
Release Date: 31 Mar 2011
Running Time: 1 Hour 45 Minutes
Distributor: Tayangan Unggul
Director: Osman Ali
Cast: Maya Karin, Remy Ishak, Jehan Miskin, Ning Baizura, Faezah Elai, Marsha, Kartina Aziz
Official Facebook PageCUN! Movie

::Trailer::


Wednesday, March 30, 2011

::JODOH?TAKDIR?ATAU KEBETULAN?::

::30 Mac 2011-5:00ptg::
::Rabu::

::Korang pernah terpikir tak yang hubby korang skrang adalah jodoh..dan kalau di pikirkan kan dan direnungkan..sama tak ngan taste yang selama ini korang idamkan?hahhah..soalan tricky kan?kakkakak..macam-macam jawapan aku pernah dapat..ada yang jawab..tak sangka ok..ada plak..sama wei ngan hero aku minat dalam filem2 hollywood,korean or hindustan...hihihi..tapi kalau yang dapat betul2 citarasa korang tu..memang aku kagum..kiranya apa yg korang dambakan kan tercapai gak hajatnya..hihi..

Aku dulu orang sekeliling yang rapat selalu imagine jodoh aku mesti dengan orang yang ala2 mamat Hollywood..ye rrr..kiranya nak samakan aku nyer ketinggian,'kechomelan'(hahha.sesekali perasan) and kulit sawo matang aku ni..tapi bila lihat jodoh ku sekarang..semua sankaan diorg tersasar..hahhaha..yang dapat sekulit manis...hahha..luv u mydear..bukan apa..aku suka korang imaginasi jodoh aku..kadang2 seronok dengar..hahha..suka korang kan padan2 kan..hahha..tapi yang pasti rahsia ku dari dulu..aku memang sangat suka muka ala2 'Bollywood'...hahhaha..cuba korang tgok muka mydear ku..ada kan iras2..hahhaha..tapi tak lah selama ni aku war2kan kat semua org yg taste aku ni mcm ni..mcm tu..yang pasti semua tu ketentuan-Nya..mungkin dah tertulis jodoh aku dengan apa yang aku idamkan..hihihi..

Aku rasa dulu aku minat sangat kot nengok movie ni..kebetulan plak mydear ku pun kaki movie 'Hindustan'..ha apa lagi kena lah..hahha..so korang layan movie ni nyer trailer hit song..tipu lah kalau ada yang kek wat kata tak pernah dengar..tapi kalau serius tak pernah dengar and nengok..meh layang gambar n video ni..



::ada macam aku ngan mydear tak?hahhaha::


::tetiba berangan jap...hihih::

Suka sangat ok ngan movie ni..lagi2 tgok shah rukh khan..muka ala2 mydear tak?hhihi..idung kot..so 'my bubble'..please be nice in mommy tummy..hope your nose be like papa too!!hahhaha..mood berangan di petang hari..xoxo..muaaaaaah::

::BUKU HAMIL::

::31 Mac 2011-1:30ptg::
::Rabu::

::Selamat tengah hari...hihi..short entry dari aku..sesiapa yang pernah beli buku ni...'Diari Hamil' ?Meh share ngan aku..niat esok nak beli satu..macam ramai yg suggest beli buku ni..tapi worth it ker?so please ya..pm me..:D..xoxo..muaaaaaah::


- Buku (idea asal oleh Kamaruddin Mamat) ini merupakan panduan lengkap kepada bakal ibu. Mendedahkan perkembangan semasa bayi serta ibu sepanjang kehamilan.
- Panduan berguna bagi melancarkan aktiviti ibu semasa hamil dan menyediakan diri selepas proses bersalin.
- Turut memuatkan tip-tip yang berguna kepada suami dan bakal bapa untuk kesejahteraan isteri dan bayi.
- Mendedahkan panduan dan amalan yang sewajarnya sebagai seorang Muslim. ‘Checklist’, catatan ibu, memo ibu, ruang–ruang meletakkan gambar ultrasound bayi anda dan lain-lain lagi.
- Dijadikan hadiah buat bayi yang bakal lahir supaya apabila telah dewasa si dia juga dapat menghayati saat-saat manis dan pahit ibu mengandungkannya.
- Hadiah kepada isteri tersayang. - Khazanah kenangan paling berharga buat seisi keluarga yang boleh disimpan sebagai koleksi peribadi.
Penulis 
1. Khairun Nisak Zakaria
2. Muhd Mawardi Zakaria
3. Khulwana Hanapi
Kod KatalogTBBK 1169
Kod ISBN 978-967-388-010-2
Harga 
: Semenanjung M'sia - RM26.00
: Sabah / S'wak: RM28.00

::NGIDAM???ATAU NAFSU??::

::30 Mac 2011-11.30pagi::
::Rabu::

::Hye babe!!morning for luvly Wednesday..pagi ni aku nak story pasal makan..sejak aku pregnant ni..takderlah aku ngidam tahap kritikal..kalau nak pun yang benda normal orang pregnant nak..maybe 'my bubble' jenis tak memilih..thnkz baby!!mydear ada gak tanya..'sayang tak ngidam paper ker?' dalam hati banyak yang nak bila mydear dah mula tanya..hahhah..tapi for me not so kronik..masih boleh tahan lagi..paling tidak pun aku mintak buah pelam..hahhaha.yer lah..1st trimester..aku selalu loya2..so dari membazir baik aku releks jer..tak yah nak minta2 sangat..hihi..but now..dah masuk 2nd trimester ni.. ader satu benda ni aku ngidam sangat..bukan lah nak makan sangat..cuma tekak ni teringin sangat..hihi..so ni di panggil NGIDAM???ATAU NAFSU??  hahhaha...ingat nak ajak mydear pergi sana esok..sambil2 cuci mata..hihi..so korang meh layan apa yang aku ngidamkan sangat ni...xoxo..muaaaaah!!






 ::tatap semua gambar ni bagi korang pun duk ngidam sama ngan aku k..hihi::

::dah JOM G IKEA!!::

Tuesday, March 29, 2011

::MY BABY::

::29 Mac 2011-11:00pagi::
::Selasa::

::New entry again guys!!hahhaa..disebabkan aku ngah tunggu masa jer nak g check up..meh aku nak share ngan korang gambar baby..aku memang selalu di kelilingi oleh baby ni..seronok ok layan karenah diorg..so sebelum my 'bubble' come out..meh aku share baby yang slalo ada dekat ngan aku..luv u all..xoxo..muaaaaah::


::Jom Breakfast...::

::29 Mac 2010-10:00pagi::
::Selasa::

::Selamat pagi semua..korang dah breakfast?aku sejak pregnant ni kena rajin amik breakfast..lagi2 ari ni ada check up..setiap pagi aku wajib minum susu..untuk my 'bubbles'..hihi..ok ni kira entry aku paling pendek skaliiiii!!so jom break fast!!xoxo..muaaah::

 ::makanan yg slalo ada kat laci..tambahkan khasiat for lil cute 'bubble'::

::Jom breakfast::

Monday, March 28, 2011

::Bulat Itu Menarik?::

::28 Mac 2011-3:00ptg::
::Isnin::

::Ari ni sampai dua kali aku update entry..gillo..nampak sangat aku tak buat keje kat opis..hhahha..ampun boss...bukan tak nak buat keje tapi.......(sila bg 1000 alasan)...hahhaha..ok2..sejak nak jadi ibu ni..aku rajin bebenor search barang pasal baby..even baru sangat usia kandungan aku..tp ntahlah..aku semacam excited jer..tp dunt worry guys..excited menengok jer..beli tak leh lagi..mydear and family ku pesan awal lagi..so untuk menahan nafsu ku ni..aku just cuci mata jer..hahhaha..leh tak macam tu??hihi

Ok kali ni aku nak share pasal BOTOL SUSU...by the way sejak nak jadi ibu ni..banyak yang aku kena alert especially benda yg berkaitan ngan kesihatan baby yang bakal aku lahirkan ni...Sebelum ni aku tak tahu pun apa tu BPA..pernah lihat botol susu tertera "BPA FREE"..tapi tak amik endah pun..tapi sejak dapat tahu kerajaan haramkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi 'Bisphenol A'(BPA) yang akan berkuat kuasa 1 Mac 2012..terus aku google mana2 botol yang tertera 'BPA FREE'.




::kat atas ni sebahagian botol yang akan tertera 'BPA FREE'::

Tapi hati aku tertarik kat satu ni..itu pun aku blog walking kat blog opismate mydear..di sebabkan kak jall ni dah ada dua anak..dia ni kira bahan rujukkan lah..hihih..ni botol yang aku masudkan..

 ::mempunyai banyak warna::

 ::Sebijik botol susu harga dia RM41.90.
Size 250ml::


 ::Ni  thermal bag dia.
Nak kasi susu warm.
Harga RM35.60::

 ::siap ada tempat penyangkut..maybe untuk kat storller..hihi::

 ::kira tahan lama..leh pakai untill baby tak isap puting::
::berus yang chomel::
Harga berus RM29.90.

So pada sesiapa yang sudi bagi hadiah kat aku nanti...belilah yang macam ni...yang pasti 'BPA FREE'.hahhaha..xoxo..muaaaaah::

::Outdoor Maternity Portraiture::

::28 Mac 2011-12:15tgh hari::
::Isnin::

::Assalammualaikum semua.. Monday blues!!pagi ni aku lemau kot sebab tak sempat breakfast..last weekend yang membuatkan pagi aku ni menjadi lemau selemau biskut..hahha..time meeting pagi tadi pun muka aku tak bermaya..nasiblah make up aku pg tadi cover muka yang tak cukup tido ni..hahhah..ok back to topic..pagi ni aku memang kena search something..tp sambil2 search aku jumpa gambar2 ni..memang ada niat nak buat gambar macam ni..sekadar koleksi peribadi..yerlah dah lah pic pre wed tak sempat nak amik dulu sebab kesuntukkan masa..so why not aku abadikan for this moment pic....hahha..mesti korang tertanya-tanya kan..aku citer pasal gambar apa..hihi..ni dia..









So cute rite..ishk tetiba plan dalam otak..yerlah..for first baby kan..mestilah excited bagai..but still in plan..ni semua aku just nak share ngan para bakal ibu..mana tau idea ni menarik kan..hihih..ok lah nak g lunch..xoxo..muaaaaah::

Friday, March 25, 2011

THE FASHION BAZAAR!!

::25 Mac 2011-3:00ptg::
::Jumaat::

::Assallamulaikum wahai penggemar fesyen..ok petang ni aku nak share ngan korang aktiviti weekend aku..sebelum tu nak tanya...SIAPA NAK JUMPA NASYA NAIM a.k.a owner of two blog....hihih..my personal blog..Dear Diary Nasyrah Naim  and another my blog bisnes art fashion blog!! Almarichantekchomel !!Aku rasa ada yang dah tahu aku owner blog tersebut..yerlah dah terang2 aku yang duk published every post kat facebook especially BBF group!!


Alhamdulillah Almarichantekchomel dah 10 bulan 2 minggu bertapak di alam maya..dan bermula hujung tahun lepas aku dah mula2 berjinak dengan FASHION BAZAAR!!..so pada sesiapa yang ingin kunjungi booth kami....bermula esok Almarichantekchomel akan berada di Subang Parade bermula dari pukul 11.00 pagi sehingga 9.00 malam...






So pada sesiapa yang baru tahu aku owner for this biznes art fashion blog..ur welcome to visit our blog..Almarichantekchomel juga sudah ada TWITTER!!so any comment please cit cat with us!!follow us:





So guys..hope u guys can support my bizness..be our followers at any website related!!xoxo..muaaaaaah::

Wednesday, March 23, 2011

::I LUV CHURPCHURP!::

::23 Mac 2011-6.00ptg::
::Rabu::

::Selamat sore..sangat penat ari ni..petang baru aku dapat update..dateline membunuh ku..td ader review..stress with animation..hahhahagiller keje aku ni..knapalah aku tak di takdirkan kerja lain..aku rasa kerja yang aku buat ni mainan bdak laki..hahha..merungut-merungut..hihih..ok lah actually aku nak minta bantuan korang semua..yang rajin tolong aku ni..yang buta bab2 IT..hihih...

Ok macam ni..aku dah join I LUV CHURPCHURP! ...hihi ni kira pengaruh dr korang lah ni..so aku taklah hebat sangat tentang benda ni..mungkinkah sama ngan NUFFNANG ..i dunno..sbb aku tak expert ngan benda2 ni..so sesiapa rajin explain lah kat aku k and sila klik skali benda ni..

::untuk baby..:)..::

Ok aku ada satu lagi masalah..hahha..kira entry kali ni entry Minta Tolong lah..hhahhaha..aku dah add twitter conversation kat sebelah ni..yang aku pelik cuma aku nyer status jer kuar..macam mana nak tgok status korang skali..maaf aku memang tidak arif dengan semua ni..sigh..=____=..so di harap ada lah gamaknya sesiapa yang rajin dapat membantu aku ni yang baru nak berjinak-jinak..hihih..so sesiapa sila lah join conversation ngan aku k..:)..

::sila klik..leh ngomel2..:)..::

So for the end harap ada yang sudi membantu k..xoxo..muaaah::

Tuesday, March 22, 2011

::Emosi??::

::22 Mac 2011-6.00ptg::
::Selasa::

::Assalammualaikum...dah petang baru dapat up entry minggu ni..hihi...bz sangat..esok dateline..kepala serabut nak buat animation..=___=..ok abaikan....emosi memang sangat terganggu..lagi-lagi kerja yang berlambak ni..haish..nak angkut balik rumah gamaknya..hope dapat buat keje kat rumah..slalo kalau dah sampai rumah..haram nak buka laptop..hahhaha..baik nengok tv..kakkaka..tapi serius..sejak mengandung ni..emosi aku slalo sangat tersentuh..lebih2 lagi bila bab terasa...kadang2 mydear tegur sikit jer air mata dah bergenang..hahha..manja!!...ntahlah aku tak minta pun..cuma datang dengan sendiri..sampai emosi aku ni terbawa-bawa dalam mimpi..hahha..akhirnya makan hati!duss!

Aku ada dengar..segala apa yang ibu rasa..anak kat dalam ni akan juga mengalaminya..erk!so kalau tiap2 kali aku sedih..murung..anak dalam ni pun ikut gak ker?gulp!!mau muka anak aku sok lahir masam jer..uwaaa..tak mo..nak muka macam aku yang chomel ni..hahha..sila layan perasan saya!!dus!!

So untuk mengelakkan aku terus beremosi..aku share ngan korang segala info mengenai emosi ketika mengandung k..info ni aku dapat dr pakar..


Membuat rasa perasaan anda 
Dr Carrie Lionberg, seorang psikiater klinikal di Rumah Sakit St Bonifasius di Winnipeg dan pembantu profesor di University of Manitoba yang mengkhususkan diri dalam psikologi kesihatan wanita, mengatakan bahawa ramai wanita merasa tambahan-emosional ketika hamil, terutama selama trimester pertama dan ketiga. Dan ada beberapa alasan mengapa:
Salah satunya adalah bahawa, hormonal gelombang selama kehamilan adalah sama, bagi banyak perempuan, dengan fluktuasi hormon yang boleh mencetuskan PMS bagi banyak perempuan, yang sering melibatkan perubahan mood yang sama. Tambah pada kenyataan bahawa tubuh anda sedang mengalami peralihan lengkap dan, terutama untuk ibu buat kali pertama, begitu juga rasa identiti anda. Bagi ramai wanita, pada trimester pertama sering tambahan stres sehingga anda telah berjaya melepasi penanda buku tiga-bulan penting (terutama jika anda telah mengalami keguguran sebelum ini) sehingga tak hairan bahawa banyak dari kita merasa berlinang air, gelisah dan mudah tersinggung saat preggers. Tetapi rawatan yang baik turun sendiri dapat membantu membuat suasana hati lebih tertahankan, dan bahkan boleh mengurangkan mereka, kata Dr Lionberg. "Anda perlu memastikan bahawa diet anda mencukupi, bahawa anda cukup tidur dan bahawa anda mengembangkan teknik stres pengurusan yang baik."
Lebih dari suasana hati
 Dr Lionberg mengatakan bahawa walaupun perubahan perasaan depresi dan cemas boleh menjadi sebahagian muzik daripada kehamilan, menjadi tahanan bagi mereka suasana hati tidak. "Beberapa gejala kardinal yang berkaitan dengan depresi dan kecemasan sering mendapatkan dijawab dan dikaitkan dengan gejala fisiologi dan penyesuaian dengan kehamilan," katanya. "Jika anda mula melihat bahawa masalah ini akan menjejaskan suasana hati adalah kehidupan sehari-hari anda dan anda tidak dapat mencari damai sejahtera dari suasana hati anda, maka mereka mungkin bendera merah untuk depresi atau kecemasan sehingga anda perlu membiarkan pembekal perkhidmatan anda tahu."
Sangat penting untuk dicatat bahawa anda mungkin lebih terdedah kepada kemelesetan jika anda mengalami kemelesetan di masa lalu, atau jika anda atau keluarga anda mempunyai sejarah kemurungan pada titik manapun, tetapi terutama selama kehamilan atau tempoh pasca-partum. "Dalam situasi, ada risiko lebih besar kemelesetan kembali ketika anda hamil. Jika anda mengalami kemelesetan anda mungkin tidak memberikan diri anda rawatan yang anda perlukan, yang serius boleh kesan bayi, "kata Dr Lionberg, meskipun dia menekankan bahawa memiliki faktor risiko tidak bermakna bahawa anda ditakdirkan untuk menderita depresi lagi. Pastikan untuk meraih sokongan jika anda mengalami kesulitan berfungsi kerana suasana hati anda.

Kawalan kerosakan 

Hidup dengan seseorang yang over-bertindak balas terhadap situasi yang dia akan dahulu baru saja diambil dengan tenang bisa sangat sulit memang. Wall mengatakan suasana hatinya yang keras pada suami, terutamanya kerana ia ingin dekat tapi dia hanya ingin sendirian saat dia berjalan sekitar dengan gigi terkatup. "Aku tahu bahawa aku sedang tidak rasional, dan ketika mood berlalu aku merasa sangat bersalah kerana begitu tajam dengan dia," katanya.
Darin Clisby Medicine Hat, Alta., Mengatakan Manjit isterinya tidak terlalu moody pertama kali sekitar, tapi dengan hal-hal kedua kehamilan telah lebih sukar. "Dia marah, telah menjadi lebih menuntut dan kurang sabar. Hal-hal kecil seperti remah-remah roti panggang meninggalkan saya di kaunter telah menyebabkan dia membentak saya, "kata Clisby. "Saya suka berfikir aku cukup baik berurusan dengan itu sebahagian besar masa, kerana saya tahu itu hanya kerana dia lelah dan tidak merasa besar, tetapi kadang-kadang saya tidak boleh membantu menjadi sedikit sarkastik respons. Sebahagian besar masa, walaupun saya hanya roll dengan itu, dan dia selalu minta maaf nanti. "Says Manjit," Ketika saya panik padanya dia juga akan mendengarkan aku curhat atau hanya mengabaikan saya, yang mungkin bijaksana "tambahnya. Dia, "Sebenarnya dia mungkin mengabaikan saya ketika saya fikir dia sedang mendengar, yang masih bekerja."
Dr Lionberg menyarankan wanita untuk berbicara dengan pasangan mereka tentang bagaimana pembolehubah emosional yang mereka rasakan dan bahawa mereka merasa buruk ketika hormon mengambil alih. "Dengan meletakkannya di tempat terbuka, mungkin membuat suka dan duka lebih mudah untuk menghadapi dan dapat membantu untuk meminimumkan drama ketika anda melakukan terbang pegangan," katanya.




Info:canadianfamily

So guys..baca lah segala info ok..masa pregnant ni lah bahan bacaan amat penting..so para suami..sila lah jaga emosi isteri2 kamu yang sednag mengandung ini..hahhaha..xoxo...muaaaaah::


Thursday, March 17, 2011

::Mari Minum SUSU!!..::

::17 Mac 2011-3:00ptg::
::Khamis::

::Assallamualaikum..selamat sore semua..hihih..aku ngah ngantup tahap nak tertido dah ni..tadi lunch boss ajak makan kfc..dah lah aku ada beli nasi lemak pagi tadi...terpaksa dia bawa ke petang..hahha..giller kuat makan aku skrang..kalau nak tahu atas meje aku sekarang ada buah k..sejak pregnant ni mulut aku makin kuat mengunyah..alhamdulillah..sejak masuk 4 bulan ni..aku dah tak loya..so apa lagi makin kuat lah selera aku..serius wei..kadang aku jadi takut..family dah mula tegur..tapi aku buat2 tak perasan..hahaha..tapi kalau perasan pun aku dah ada jawapan baru..'Makan Untuk Dua Orang'..hahhahah...

Pagi tadi aku ada buat status kat fb and group 'Bride Forever'..pasal aku makan banyak and tips nak maintain..haha sian ada seorang blogger ni ingat aku minta tips nak kuruskan badan..panjang lebar dia bagi tips..Ampunnn wahai blogger Raden Galoh hihih...sian kamu..tapi ok gak now aku Raden Galoh a.k.a Dia Honey be a frens..yerlah kat group tu x semua kita kenal kan..insyallah segala tips yang kamu bg akan Nasya guna lepas bersalin k..;)..

Ok kali ni aku nak share ngan korang pasal minuman susu untuk ibu mengandung...susu penting ok..even aku makan banyak mcm mana pun..aku tetap minum susu..sebab aku memang minum susu..tapi tu lah..time tak berbadan dua dulu...aku minum susu yang sedap jer..now kena pikir 'orang dalam'..hihih..even doc ada cakap tak kisah minum susu jenis apa pun tapi mydear mementingkan kesihatan ok..especially for ou baby..for me susu amat penting..ye lah siapa yang baca blog aku and close ngan aku mesti tahu dari awal pregnant aku mengalami sedikit masalah..so for baby health aku kena rajin minum susu..hihi..

So rutin seharian ku akan minum dua susu ni..pagi dan petang aku akan ambil susu HL Marigold..Susu ni untuk tambah kalsium..so for baby also good...lepas tu minum sejuk2..fresh woo!!hahha..so aku akan pastikan aku ada bekalan susu ni di opis..:)


::Mmmm..lazat..aku suka perisa vanila..tekak ni x leh terima perisa lain..hihi::


Lepas tu waktu malam plak mydear akan pastikan aku minum susu ni..Anmum(Materna)..mydear ku sangat rajin buatkan..sampai bonda ku kata aku ni ngada2..susu pun nak suruh suami buatkan..huhu..ala time ni lah nak manja2 kan..setiap malam mydear akan buat segelas susu besar ok..cuma susu ni kena minum time suam..so kalau nak di bawa ke opis agak payah..sebab tekak aku ni kurang ngan susu panas..hahhah.demand ko!hihih...

::Ada yang suggest perisa coklat..tapi xleh gak..aku lebih suka perisa ni..hihih::

So pada para bakal ibu..rajin2lah yer minum susu..bukan untuk siapa pun..untuk bay korang gak..:D..kat bawah ni ada sebahagian lagi jenama susu yang ada kat pasaran..and aku pasti korang sendiri tahu hasilnya bila minum susu..:)..xoxo..muaaaaah..::








Wednesday, March 16, 2011

::Makanan dan Nutrisi untuk Wanita Hamil ::

::16 Mac 2011-4.15ptg::
::Rabu::

::Assalamualaikum semua..semalam aku g check up untuk sekian kalinya..alhamdulillah my pregnancy now is second trimester..4 month already..another 161 day left..excited ok..semalam dah nampak bentuk mulut and hidung..teruja..nanti aku share ngan korang k all the scan picture..segan sebanrnya..yerlah nanti ada yang cakap aku ni saja nak menunjuk..orang lain pun pregnant gak..sorry yer pada yang tak suka..ok now lets talk bout yesterday check up!alhamdulillah semuanya dalam keadaan baik..baby sihat..jantung baby gerak laju..aku sangat teruja ok..cuma yg x best mydear tak leh temankan sebab check kat goverment..hurmm..anyway..yang merisaukan kan aku adalah satu..tekanan darah aku makin rendah..dar 9 turun ker 7.9..dah lah sebelum tu makin rendah now makin lagi..uwaa..sian baby ku..so untuk baby ku sihat..aku perlu ikut segala arahan doctor..pemakanan yang boleh memberikan tenaga..dugaan..takper demi baby..aku berkorban..harus!!..now aku nak share ngan korang pemakanan yang sihat untuk si Ibu dan baby ok..

Makanan dan Nutrisi untuk Wanita Hamil

Makanan & Gizi Selama Kehamilan: Mengapa Penting untuk makan ketika hamil.
Gizi selama kehamilan adalah penting. Makanan hamil perempuan memiliki mempengaruhi kehamilan, dalam perkembangan janin dan juga pada kesihatan ibu dan anak. Makanan wanita hamil makan merupakan sumber utama nutrisi untuk bayi. Tapi apa makanan yang harus ibu hamil akan makan? Apa makanan wanita hamil harus mengelakkan? Hal ini penting bagi wanita hamil untuk memahami jenis makanan yang terbaik bagi mereka dan bayi mereka.


Ini adalah Persatuan Switzerland untuk cadangan Nutrisi untuk gizi yang benar untuk wanita hamil. Jika diikuti, mereka sepenuhnya akan melindungi kesihatan ibu dan memberikan pertumbuhan optimum dan perkembangan bayi yang dikandungnya.
gizi Seorang wanita hamil langsung mempengaruhi jalannya kehamilan dan perkembangan janin normal, dan juga kesihatan jangka panjang dari ibu dan anak.Pada semester pertama kehamilan, keperluan gizi terutama high perhatian, sedangkan pada semester kedua, kuantiti juga merupakan masalah, untuk memastikan pertumbuhan janin. kebiasaan nutrisi yang tepat sudah harus ditetapkan pada awal kehidupan kedua ini - jika mungkin bahkan sebelum persenyawaan.
Apa yang ada di artikel ini?


Tenaga dan keperluan gizi untuk wanita hamil Macam apa makanan wanita hamil harus makan? Tips untuk menghilangkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan kehamilan Makanan untuk wanita hamil


          
Minyak dan Lemak selama Kehamilan
          
Buah untuk Wanita Hamil
          
Minuman beralkohol dan alkohol


Tenaga dan keperluan gizi
Tubuh ibu hamil adalah tertakluk kepada tuntutan yang lebih besar untuk memastikan perkembangan janin serta pertumbuhan, kesihatan dan fungsi rahim, plasenta dan cairan ketuban. Peningkatan harian 150 kalori dalam pengambilan makanan dianjurkan pada awal kehamilan, yang pada akhirnya akan mencapai 250 kalori tambahan pada hari pada akhir kehamilan. Ini memerlukan "double-shot" dalam bentuk segelas susu setiap hari selama trimester pertama dan tambahan sepotong buah atau sepotong roti selama enam bulan terakhir. Sementara berat badan normal, ibu-to-be tidak boleh membiarkan dirinya mulai "makan untuk dua orang" (atau lebih). Berat rata-rata diperolehi adalah antara 9 dan 12 kg (20-26 lbs), walaupun ada variasi alami antara individu. Dengan wanita kelebihan berat badan, mungkin kurang, sementara wanita lebih tipis boleh mendapatkan lebih.


Asupan tambahan 10 g (1 / 3 ons) protein sehari selama turun kehamilan dianjurkan untuk membina, memelihara, dan regenerasi jaringan tubuh baik di janin dan ibu. Ini juadah harian sebanyak 70 g (2 oz ½) protein dijanjikan dengan cadangan kami saat ini gizi. Glukosa, hal-hal dasar karbohidrat, adalah sumber utama tenaga yang ditarik oleh janin. Asupan harian karbohidrat dalam bentuk roti, pasta, atau buah yang diperlukan untuk sebuah kehamilan tidak masalah. Lemak dengan asam lemak esensial sangat penting untuk pembangunan dan fungsi sistem saraf bayi.
Macam apa makanan wanita hamil harus makan?
Mineral dan vitamin yang penting selama kehamilan
Meningkatnya permintaan untuk mineral dan vitamin selama kehamilan dapat dipenuhi oleh makanan yang mencukupi, berubah-ubah, dan seimbang. Perhatian harus diberikan kepada asid folik, kalsium, dan besi pada khususnya, kerana ini sering kekurangan.


Lebih Kalsium Sebuah mengalihkan secara substansial kalsium terjadi antara ibu dan janin selama kehamilan, yang membolehkan tulang bayi dan pembentukan gigi. Dalam enam bulan pertama, kedai ibu Facebook kalsium dalam tulang sendiri. Ketika pertumbuhan perumah mencapai kemuncaknya pada tiga bulan terakhir, janin menarik di kedai ibu.Ini adalah ketika pengambilan kalsium tinggi yang mengandungi makanan seperti susu dan produk susu perlu dipertingkatkan, kerana kekurangan kalsium akan merosakkan gigi ibu dan membuat tulang-tulangnya rapuh.


Lebih Besi Permintaan untuk besi, penting untuk pembentukan darah, juga meningkat selama kehamilan kerana meningkatkan volume darah ibu, dan sel-sel darah merah janin harus dikembangkan. Besi terdapat dalam daging, ikan, kuning telur, produk gandum, dan sayur-sayuran. Besi yang berasal dari tumbuhan yang tidak juga berasimilasi zat besi yang berasal dari haiwan. Namun, jika anda menelan vitamin C dari makanan mentah selama makan yang sama, besi lebih mudah diserap.
Lebih asid folik Vitamin ini mendorong perkembangan sistem saraf pusat janin dan mencegah cacat perkembangan tabung saraf (spina bifida). Asam folat terkandung dalam sayuran, bibit gandum, buah-buahan tropika, dan telur. Namun, pemakanan rutin tidak selalu menyediakan cukup asam folat (vitamin B9) untuk memenuhi keperluan seorang wanita hamil. Tambahan asupan asam folat sangat diperlukan pada bulan-bulan sebelum kehamilan dan selama trimester pertama.
Tips untuk menghilangkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan kehamilan
Mual dan muntah Gejala-gejala ini adalah umum, terutama pada awal kehamilan.
Rencana ringan dan makanan lebih kerap. Jangan makan makanan padat dan cair pada masa yang sama. Minuman harus diambil setengah jam sebelum atau sesudah makan. Elakkan makanan berlemak, makanan yang digoreng, sos, dan rempah-rempah panas.Sarapan 15 minit sebelum bangun untuk mengimbangi morning sickness. Mulas Gejala ini sering berlaku menjelang akhir kehamilan. Hal ini disebabkan oleh tekanan bayi terhadap perut ibu.Makan makanan ringan dan lebih kerap. Makan di malam hari, sekurang-kurangnya 2 jam sebelum tidur. Elakkan makanan berlemak, kopi dan minuman cola. Perut kembung.


Elakkan makanan dengan kesan fermentasi, seperti kubis, daun bawang, bawang putih, bawang, dan kacang-kacangan. Minum air paip atau air mineral non-karbonat. Makan perlahan dan dalam damai dan tenang. Sembelit gerakan usus diperlambat selama kehamilan, dan ini boleh menyebabkan atau memburukkan, gangguan pencernaan.


Minum sekurang-kurangnya 1.5 liter (3 ¼ pint) cecair pada hari (air, teh herba, jus buah, susu). Makan makanan yang kaya serat: roti gandum, sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan. Minum segelas air sejuk ketika anda bangun di pagi hari, dan makan buah-buahan kering (prem). Busung Ini pembengkakan kaki, lengan, dan kadang-kadang wajah disebabkan oleh retensi air.Jangan pergi tanpa garam kecuali dalam kes khas.


Minum 1,5 liter (3 ¼ liter) setiap hari Makanan mengidam untuk Ibu Hamil
Pertahankan jadual rutin makan. Ambil makanan kecil di antara makanan yang terdiri dari buah, susu, yogurt, roti dengan keju, atau whey. Keracunan Makanan / gi jangkitan: toksoplasmosis, listeriosis Beberapa jangkitan mempunyai kesan serius pada embrio, tetapi mereka boleh dicegah dengan memperhatikan peraturan kebersihan.


Selalu hati-hati mengupas dan mencuci sayuran mentah, buah, dan rempah-rempah (peterseli, kemangi). Selalu cuci tangan anda dengan hati-hati sebelum memasak, makan, selepas anda menangani daging mentah, atau telah menyentuh pasir atau tanah. Makan hanya baik dimasak daging. Elakkan tartar steak, sosej goreng, fondue daging, steak langka, carpaccio. Elakkan kucing dan sampah mereka, sebagai patogen Toxoplasmosis merambat dalam usus kucing '. Jangan makan ikan mentah, daging, susu, dan telur. Jangan makan kulit keju. Alkohol Pengambilan alkohol selama kehamilan harus dielakkan jika mungkin, kerana mempengaruhi perkembangan fizikal dan mental janin. Risiko kecederaan sangat tinggi pada bulan-bulan awal.
Kafein Kafein ditemui dalam kopi, teh hitam, minuman cola, minuman tenaga, dan koko (coklat) serta makanan yang lain. Ia mempunyai kesan merangsang dan kerananya mempercepatkan denyut jantung. Kafein dalam darah seorang wanita hamil mempengaruhi detak jantung bayi, yang hampir dua kali ganda. Wanita hamil mungkin mengambil dua cawan kopi atau empat cawan teh sehari tanpa membahayakan janin.
Tembakau Dengan setiap inhalasi dari merokok, nikotin memasuki sistem peredaran darah ibu dan juga bahawa dari janin melalui plasenta. Pembuluh darah kontrak dan bekalan oksigen janin dikompromikan. Untuk alasan ini, tembakau merupakan kontraindikasi selama kehamilan (dan ini termasuk bekas asap).
Cadangan Makan tiga kali sehari ditambah makanan kecil. Jangan melewatkan sarapan. Mengkonsumsi 3 atau 4 porsi produk susu sehari-hari. Elakkan penurunan berat badan diet. Elakkan alkohol dan tembakau, mengambil kopi di moderasi.
Makanan cadangan untuk wanita hamil
Banyak faktor yang mempengaruhi perilaku makan kita: keperluan individu dan keinginan, status kesihatan, persekitaran sosial, pilihan makanan yang tersedia, iklan, dll cadangan berikut (semacam Panduan Nutrisi untuk Ibu Hamil) memastikan (dalam bentuk diet seimbang) bekalan tenaga yang mencukupi, dan unsur-unsur nutrisi dan pelindung, dan kerananya merupakan nutrisi sihat. Jumlah yang berdaftar dan bahagian yang rata-rata, tetapi tidak mungkin untuk mengikuti mereka tepat hari ke hari. Kata-kata yang dicetak miring adalah sangat penting bagi ibu-to-be.
Minyak dan Lemak selama Kehamilan: Konsumsi harian: 2 sudu teh (10 g) minyak sayur berkhasiat seperti minyak bunga matahari, minyak thistle, minyak jagung, minyak zaitun atau belum diproses canola, misalnya, untuk sos salad. Konsumsi sehari-hari: paling banyak 2 sudu teh (10 g) minyak pelincir atau memasak, seperti minyak kacang, atau minyak zaitun untuk persiapan makanan panas. Konsumsi sehari-hari: paling banyak 2 sudu teh (10 g) yang tersebar, iaitu, mentega atau margarin. Harian maksimum: satu kali makan berat di lemak seperti makanan goreng atau dilapisi tepung roti dalam, pinggan keju, kue kentang goreng, atau hot dog bratwurst, luka sejuk, masakan dengan sos, kuih atau adunan kue kering, kue, kue, coklat, dll.


Kue kering / Snacks: Gunakan mereka di moderasi - gula-gula paling mengandungi lemak tersembunyi.Paling-paling makan 1 porsi kecil makanan ringan manis setiap hari (misal 1 bar coklat, 1 potong kuih atau kuih, ais krim).
Daging, Ikan, Telur, Kacang-kacangan: 2 - 4 kali pada minggu: 1 porsi daging (1 porsi = 80-120 g, atau 3-4 oz). Lebih tidak perlu, kurang dibenarkan. Paling-paling, satu kali makan daging sembuh seperti ham, sosis atau bacon di tempat daging. Paling-paling makan, satu pada bulan sisanya, seperti ginjal, babat, atau otak (1 porsi = 80-120 g, atau 3-4 oz).


Elakkan hati: 1-2 hidangan ikan pada minggu (1 porsi = 100-120 g, atau 3 ½ -4 oz). 2-3 telur per minggu, termasuk yang digunakan dalam makanan yang dipanggang, souffle, atau sos krim.
Mereka harus dimasak untuk mengelakkan keracunan makanan: Per minggu: 1-2 porsi kacang-kacangan dan olahannya misalnya, lentil, buncis, kacang (1 porsi = 40-60 g, atau 1 ½ -2 ons, berat kering), tahu (1 porsi = 100-120 g, atau 3 ½ -4 oz)
Susu Susu dan produk: Per hari: 3-4 porsi produk susu (1 porsi = 0,2 liter atau ½ liter susu, atau 1 cawan yogurt, atau 30 g = 1 oz keju keras atau 60 g = 2 oz keju perisian).
Grain Produk dan Kentang: pengambilan harian: makan 3-4 porsi makanan yang mengandung zat tepung seperti roti, kentang, nasi, bijirin atau pasta, lebih disukai gandum produk. Saiz hidangan bergantung pada frekuensi dan jumlah aktiviti fizikal dipraktikkan.


Buah untuk Wanita Hamil: Per hari: 2-3 hidangan buah, mentah jika boleh (1 porsi = 1 epal, 1 pisang, 3 plum atau mangkuk buah).
Sayuran untuk Wanita Hamil: Per hari: 2-3 hidangan sayur-sayuran, salah satu yang harus mentah, misalnya, sebagai merendam sayur-sayuran atau salad campuran (1 porsi = 100 g = 3 ½ oz sayuran mentah, atau 150-200 g = 5-7 oz dimasak sayuran, 50 g = 1 ¾ oz salad hijau atau 100 g = 3 ½ oz campuran salad).
Minuman beralkohol dan alkohol: Minum sekurang-kurangnya 1.5 liter (3 ¼ pint) cair pada hari, minuman mengandungi alkohol sebaiknya tidak manis. Ganti cecair dalam kes muntah, diare, atau peluh berat. Alkohol: untuk keuntungan sendiri dan bahawa anaknya yang belum lahir, ibu hamil harus mengelakkan pengambilan alkohol, seperti yang diserap oleh janin.


Dengan mengikuti cadangan ini untuk gizi yang benar untuk wanita hamil, anda akan memastikan pembangunan kesihatan dan tepat bayi anda.

Sumber (sila klik)
Schweizerische Vereinigung Ernährung für / Persatuan Switzerland untuk Gizi (SAN).Merkblätter zur Ernährung, Vol. II. Utama Editor: Herr Ryser Hansjörg, Bern.





Panjang lebar kan..untuk info bersama..oklah pada sesiapa yang sudi share ngan aku apa2 mengenai kehamilan sila yer..jangan malu2..:)



::p/s-hope my baby cute like this..ok stop dreaming!!hahha::