My Instagram

Tuesday, June 29, 2010

::my baby for u all::

::29 June 2010-11:20mlm::
::Selasa::

::lama gilo kot aku x update..bz sikit lately ni..tp aku still dalam misi aku for my wedding preparation..so far semua nyer still under control..nak di jadikan citer..semuanya aku nak buat sendiri..termasuk my wedding card..'my baby for u all'..tp x dapat lah kan aku nak letak awal2..bg korang tertunggu-tunggu..huhuhu..tunggukah?lallalala..tp untuk tidak menghampakan korang aku bg intro for my luvly baby card k..k lah nanti aku update lg perkembangan persiapan wedding ku ini..n nantikan my Officially Photograper untuk my luvly wedding..daaaaa..xoxo..muaaaaah!!::

::my baby card::

Tuesday, June 15, 2010

::T.A.K.D.I.R::

::15 June 2010 - 5:20 ptg::
::Selasa::


::Salam..sedang aku asyik duk happy2 baca blog2 kwn , dan br je lps buat entry untuk online biz aku..tetiba aku ym ngan mizz farah a.k.a my bff..borak mengenai kematian..kwnnya dalam fb meninggal..sebulan sudah..tp baru sekrang baru tahu..Innalillah..aku tgok fb kwn mizz farah ni..sedih wei..tgok muka ceria..mcm masih ader lg bersama kita sekarang.hurmm..ok aku x nak citer panjang cuma yang aku nak kongsi kan kenapa arwah meninggal..untuk info kepada semua terutamanya kaum hawa..amat penting..arwah meninggal di sebabkan sakit Fibroid iaitu sejenis sakit yang berkaitan dengan rahim kita..ok aku share sikit info ni dengan semua readers k..


KETUMBUHAN atau Fibroid lumrah bagi wanita,namun ia bukanlah penyebab kanser,ia tidak berbahaya namun mempunyai risiko tertentu terutama kepada wanita hamil.Fibroid merupakan sejenis tumor yang membesar dari otot tisu dalam rahim

Ia juga dinamakan Uterine Leiomyomas atau Myomas.Kedudukannya boleh dikesan diluar atau diantara dinding rahim malah didalam rongga rahim.Saiznya pula dari sekecil biji kacang sehingga sebesar bola keranjang.

Sekiranya fibroid atau gugusan fibroid ini membesar diluar dinding rahim,ia boleh menyebabkan rahim berada dalam kedudukan tidak normal .ia juga boleh memberi tekanan kepada pundi kencing dan usus lalu mengakibatkan kejadian kerap kencing,sakit pada bahagian pelviks ,sakit belakang atau senbelit .Fibroid juga boleh menyebabkan pengeluaran darah haid yang banyak.

Kehadiran fibroid boleh menggangu kesuburan wanita malah secara tidak langsung ia menyebabkan komplikasi sewaktu hamil.Misalnya fibroid yang membesar akan menghalang bukaan rahim ,akibatnya wanita hamil terpaksa melalui proses pembedahan untuk mengeluarkan bayinya.

FAKTOR LAIN YANG DIKAITKAN DENGAN FIBROID

1.Sejarah Keluarga

Genetik keluarga yang pernah disahkan mempunya ibroid membolehkan anda juga berisiko untuk mengalaminya.Sekiranya nenek atau ibu anda pernah mempunyai fibroid,anda juga berpeluang untuk mengalaminya.

2.Umur

Fibroid biasanya dialami oleh wanita dalam usia 30-an.Namun dalam kajian yang dijalankan diluar negara,wanita Afrika-Amarika mengalami dalam usia yang lebih awal dari 30-an.Biasanya fibroid akan mengecut apabila wanita itu telah melalui proses menopaus.

3.Paras hormon

Tumbesaran fibroid banyak dipengaruhi oleh hormon estrogen atau progesteron atau kedua-duanya sekali.Setengah kajian mendapati fibroid akan jadi mengecil apabila paras estrogen semakin berkurangan(iaitu apabila menghampiri saat menapous).

4.Berat badan

Sesetengah kajian yang dijalankan menyatakan obesiti memainkan peranan penting dan tumbesaran fibroid.

5.Wanita yang telah melahirkan

Kajian mendapati wanita yang telah meklahirkan bayi kurang berisiko untuk mengalami fibroid.Risikonya juga semakin berkurangan apabila wanita itu telah melahirkan lebih dari dua orang bayi.

6.Gaya hidup

Sesetengah kajian menunjukkan senaman dan pengambilan makanan yang seimbang boleh mengurangkan risiko fibroid.Kajian juga menunjukkan pengambilan alkohol boleh meningkatkan risiko mengalami fibroid.

SOALAN KALANGAN WANITA HAMIL

1.Perlukah saya mendapatkan pemeriksaan fibroid sebelum merancang untuk hamil?

Jawapan:

Bagi wanita yang berisiko untuk mengalaminya,anda dinasihatkan untuk mendapatkan pemeriksaan awal.Ujian imbasan akan dijalankan untuk mengenalpasti masalah itu.Sekiranyabanda disahkan mengalami fibroid,doktor pakar akan memberikan panduan mengenai cara-cara untuk anda berhadapan dengan masalah itu.Apatah lagi jika anda mahu meneruskan kehamilan,anda perlu tahu apakah komplikasi yang bakal berlaku sewaktu kehamilan anda itu nanti.

2.Adakah fibroid menyebabkan masalah kesuburan?.

Jawapan:

Ya,fibroid boleh mengganggu masalah kesuburan,terutama fibroid yang berada didalam rongga rahim.Ia juga boleh memesongkan bahagian dalam rahim lantas menghalang kehamilan.Fibroid yang berada didinding rahim juga mungkin juga boleh menghalang kesuburan namun ia tidak memberi kesan yang besar kepada kesuburan wanita.

Bagi wanita yang tahu keluarganya pernah mengalami fibroid ,mereka perlu mengambil langkah segera untuk hamil.Hal ini kerana ,tumor itu berpontensi untuk membesar lalu menyebabkan masalah kepada anda dikemudian hari.









P/S :info ni aku dapat dr blogger besutkito semoga info ni dapat meberi kita peringatan dan menrima T.A.K.D.I.R dari Nya..untuk keluarga arwah walaupun kita tidak mengenali antara satu sama lain tetapi sebagai umat -Nya aku kirimkan Al-Fatihah supaya dia tenang di sana..Al-Fatihah...

::P.E.R.M.I.N.T.A.A.N::

::15 Jun 2010-2:50ptg::
::Selasa::

::Hi guys..selamat sore..hihi..korang mesti tahu yang aku ader berniaga secara kecil2lan..siapa yang pernah jenguk blog niagaan ke secara officially mesti tahu aku jual apa..hihi..so atas permintaan ramai aku dah re stock brg2 yg dah lama sold out..so untuk brg2 baru..nantikan kemunculannya akan dtg..insyallah..pada sesiapa yang sudah membeli..terima kasih ucapkan..yang belum jenguk ke blog ku..sila2 lah yer..smile..xoxo..muaaaah::



::my baby::


::Chantekchomel Classy Soft Pink::


RM 55.00
::3 item available:: 




::Chantekchomel Classy Grey::


RM 55.00




::2 item available:: 





::Chantekchomel Classy Red::
RM 55.00
::1 item available:: 




::Chantekchomel Classy Black::


RM 55.00




::1 item available:: 











::happy shopping girl::




Friday, June 11, 2010

::S.T.E.A.M.B.O.A.T::

::11 June 2010-5:44ptg::
::Jumaat::

::Selamat sore guys..aku masih di opis ni..perut rasa lapar..nak tanya korang rasa2 area kl n selangor ni mana tempat S.T.E.A.M.B.O.A.T terbaeek?teringinlah..sila2 yer kongsi info..kalau ader yg style buffet lg power..huuh..so xoxo..muaaaaah::

::HOMEMADE BY LUNA::

::11 June 2010-1:50ptg::
::Jumaat::

::Hye guys...ari ni aku nak buat entry pasal COKLAT!!..nyummy2..btw aku ada buat entry pasal coklat sblm ni..coklat tu aku beli istimewa untuk bufday mydear..so ramai gak tanya mana beli coklat ni..hihi..k aku bg tahu..coklat ni homemade ok..ex opizmate aku buat..mula2 aku ni x caya dia leh buat..yerlah homemade kot..tapi..terbaik wok!!sdap k..n aku semestinya seorg yang sgt demanding...sbb aku hanya mkn coklat cadburry jer..demand kan?tp bila aku rasa coklat ni..pergh..nak lg..terbaik wok!!hhahaha..so sesiapa nak order coklat untuk orang teristimewa..tersayang and untu hari bahagia..HOMEMADE BY LUNA ada semuanya..so aku bg korang tgok hasil yang telah di buat..tempahan kena cepat k..









P/S :Cik Mira bersiap sedia dengan tempahan yang akan dtg..xoxo..muaaaaaah::

Wednesday, June 9, 2010

::W.e.e.k.e.n.D::

::09 Jun 2010-5.45ptgi::
::Rabu::

::Lama siot aku letak entry ni dalam draft..time nak tulis jer..pale blank..this two weeks a bit bz..bnyak nyer keje..rasa nak nangis..hahha.leh x?ok kali ni entry aku masih bkn untuk share bout bride to be..sejak aku bertukar tarikh for my day and aku x dapat khidmat Tiar Zainal n sekaligus burn aku nyer deposit..aku mcm malas nak bercerita bout wedding..but dont worry guys i'll try to build up my soul to make my entry B2B coming soon..so now aku nak bercerita ttg kisah dua minggu aku..bnyak sgt yang terjadi..alkisahnya 2 weeks before its my luvly fiancee bufday..so HAPPY BUFDAY MYDEAR..dah tua..hihi..25 Mei 2010 genap mydear 29 ok..so mydear dont so perasaan anda muda walaupun...ishk..terkeluar plak ayat jeles..hahahaha..abaikan..mesti korang tertanya aapa aku bg for mydear kan?(ye ker?hahhaha)..aku sudah menempah sebulan awal k..dengan ini cik mira(my ex opizmate)..coklat yang chantek n chomel..sayang tau nak mkn..meh aku tunjuk coklat tu erk..hihih..




::chantekkan..aku ngan mydear syg nak mkn k..so sebarang pertanyaan sila g blog cik mira ok::

suka sangat..axtually ni bkn firstime aku beli ngan mira..before this aku ader beli untuk mothers day..so mira for my V.I.P gift later we chat k..ok dah tentu mydear nak hadiah lain kan..so aku blanja mydear tgok movie yg dia duk tunggu 2 bln sebelum tayangan..



::Thumbs Up untuk citer ni ok..::

so tu jer bufday gift aku bg kat mydear ku sayang..so hope apa yang kita rancangan akan berjalan dengan baiknya..amin.so next entry aku sambung lg..itu pun kalau korang tunggu..hihi.::