Bersediakah?

:: 3 April 2012-8:45pagi::
:: Selasa::

:: Dah masuk bulan April..kejap jer rasanya..dah nak masuk suku tahun..lately ni aku rajin duk baca status kawan lama aku masa sekolah...yerlah nak tahu perkembangan terbaru diorg..kat facebook jerlah boleh tahu perkembangan semasa kawan-kawan..so tetiba aku tengok one of my schoolmate masa sekolah rendah update gambar dalam album "Since U left US"...Tergamam gak aku...Berdebar gak ni nak tengok profile timeline kat facebook 'Dia'..dalam hati dah berkata-kata dan tekaan aku tepat..Suaminya baru meninggal dalam sebulan yang lalu..Aku tak ter agak-agak komen kat gambar yang 'Dia' update..bertanya khabar and nak tahu apa yang terjadi..
short conversation->

:: me - Salam babe..takziah..tak tahu pun..btw y ur hubby? ::

:: Dia -  da sebulan da meninggal u....heart attack..meninggal dlm tdo ::

:: me -  sian nyer u babe..be strong ok.. ::

So apa yang aku nak kongsi kat sini..Bersediakah kita?hurmm..mungkin entry aku kali ni boleh buat kita menghargai apa yang masih milik kita..mungkin selama ini kita rasa dah cukup dengan apa yang kita perolehi..tapi bersediakah kita kalau satu hari nanti semua tu dah tak ada disisi kita?masa aku taip entry ni pun..hati aku berkata-kata..kuatkah aku?Bayangkan orang yang kau menaruh harapan,bergantung hidup dan berkongsi kasih sayang hilang sekelip mata..tanpa kita sedar bila waktu dan masanya...Orang yang kita sayang meninggalkan kita dengan apa cara pun..aku amat simpati dengan sahabat aku ni..tak dapat bayangkan bila orang yang sangat kita sayang hilang ketika di sisi kita..ketika kita anggap dia sedang tido dengan tenang..tak kala tu kita lupa nak cium dan salam maafan sebelum tido..yang kita tahu..tido dan esok bangun seperti biasa..Ya Allah..Kuatkah aku jika di uji seperti itu..itu mungkin dugaan untuk sahabatku..tak kala suaminya tido disisi..di lihat tenang..rupanya akan meninggalkannya untuk selamanya..

Sayu aku lihat 'Dia' update gambar bersama suaminya..bagi kita yang masih ada lelaki yang bergelar  'Suami' hargailah mereka..mungkin kita kadang-kadang lupa untuk menghargai lelaki yang bergelar 'Suami'..sebab kita tak terpikir akan kehilangan nya..aku bukanlah isteri yang sempurna tapi takdir buatkan aku terbaca status sahabatku ni telah membuatkan aku sedar..selalunya kita jer pikir kita isteri yang terbaik dan sempurna..tapi adakah cukup layanan kita?rajin tak mulut kita ucapkan kata maaf bila melakukan kesalahan?rajin tak kita bersalaman ketika apa skali pun?waktu mengantar suami ke tempat kerja?ketika nak tido?pernah kita kira berapa kali kita tinggikan suara bila hasrat kita tak di tunaikan?itu belum lagi bila kita tunjuk protes bila segala permintaan di bantah oleh sang 'Suami'...Ya Allah..banyak yang kita abaikan sedangakan sang 'Suami' lah yang akan bawa kita ke syurga..

Entry aku kali ni bukan nak menakutkan tapi peringatan..peringatan pada aku juga..kita jangan menggangap esok masih ada..kita tak tahu apa yang tertulis pada kita..dunia dah makin tenat..macam-macam yang dah berlaku..Bayangkanlah semua tu hilang sekelip mata..Hidup akan jadi 'SEPI'...Aku bercerita dari pengalaman juga..melihat Bonda sehingga kini membesar kami sendirian..tanpa lelaki bergelar 'Suami'..jangan di tanya kuatkah Bonda ku?melihat pun aku tak sanggup..semua di tanggung sendiri..Jadi wahai sahabatku di alam maya..Apa yang aku cuba kongsi kan ni sekadar memberi kita kesedaran..mungkin  penulisan aku tak sebagus mana..tapi aku harap apa yang aku share ni menyedarkan kita untuk menghargai lelaki yang bergelar 'Suami'..insyallah ...xoxo..muaaaaaah::

:: ibu & mia love u papa! ::

::share luvly lirik for us::



Comments

  1. :: kan..takper kita yang ada ni masih sempat nak menghargai..:)..::

    ReplyDelete
  2. Touching,kne selalu beringat,hargai ape shj yg die lakukan w/pon sekecil mne.w/pon xseberapa.

    ReplyDelete
  3. ::btul..mungkin kadangkala kita alpa..apa yg kita abaikan tanggungjawab sebagai seorang isteri..:)..::

    ReplyDelete

Post a Comment

::come to comment my blog::

Popular Posts