My Princess Kuat Makan!

::5 April 2012-2:00pagi::
::Khamis::

::Mood nak menaip datang hari ni..meh nak share mengenai pemakanan my princess mia...Alhamdulillah my princess mia  dah nak masuk 8 bulan 13hb April ni...cepat jer masa berlalu..rasa baru jer lahirkan si kechik chomel ni..yerlah masa berlalu begi tu pantas..ok meh aku citer pemakanan  my princess mia  ni .. masuk 5 bulan aku dah mula bagi  my princess mia  makan sesuatu..dan seperti ibu bapa yang lain..mydear ku sangat prihatin mengenai perkembangan puteri kesayangannya..dari segi pemakaian,penjagaan dan paling utama pemakanannya..apa yang perlu..apa yang tidak perlu..apa yang tak boleh..apa yang boleh..sampai aku gelar mydear ku mr. Google ..yerlah mana tak nya..sebelum bagi apa-apa dia akan pastikan fakta yang dia baca kat mr. Google tu sama ngan  cara pemakanan yang aku bagi..ayark!hihihih..so setelah kata putus..salam permulaan bagi  my princess mia  ialah biskut..biskut baby yang kami pilih ialah :-

Heinz Farley's Rusks 


Kenapa kami pilih biskut ni? Sebab khasiat dalam bisut ni..dan kami akan bagi 3 kali sehari..cairkan dulu sebelum bagi..aku tak kan bagi direct even biskut ni mudah cair sebab risau,kadang-kadang kita tak sedar ketulan yang belum cair and my princess mia  terus telan..untuk langkah berjaga-jaga aku cairkan jer senang..meh baca kandungan yang terdapat dalam biskut ni :-

Description:

Heinz Farley's Rusks 

a. Source of Iron & Calcium
b. 5 added vitamins
c. No artificial colours, preservatives or flavours
d. Very low salt
e. No GM ingredients

Heinz Farley's Rusks Original are a great way to gradually introduce your baby to solid foods. Tried and tested by mums for generations our unique recipe contains 7 vitamins and minerals like vitamin D and calcium which work together to help build strong bones and teeth.


So di sebabkan khasiat tersebut me and mydear beri  my princess mia  makanan sampingan tersebut..yerlah  my princess mia  dah makin lasak masa tu so dengan bergantung pada breast feed mungkin tak cukup baginya pada masa tu..oh ya aku masih breast feed  my princess mia  until now k..next entry aku cerita pengalaman breast feed  my princess mia  plak..

Ok masuk 6 bulan dan sampai sekarang kami dah mula bagi my princess mia  makanan tambahan yang agak berat..tu pun setelah mendapat nasihat nurse dan doktor..dalam usia 6 bulan ke atas my princess mia  mermelukan makanan tambahan untuk memberi tenaga padanya yang memang dah makin lasak..so kami memilih Neslac sebagai sampingan..nurse ada juga cadangkan bagi jer bubur nasi home-made tapi mydear ku beli yang instant jer sebab tak ready nak bagi direct nasi bubur lagi..hihih..bukan malas erk..but why not we try yang dah ready made..yer dok!ok kang aku melalut plak..so ni first stage for our princess :-

Nestle Cerelac rice & milk 


NESTLÉ® CERELAC® Infant Cereal Rice & Milk help your child move from a milk-only diet to one that includes solid food with the least discomfort. Now even better with BL Bifidus® and the combination of Iron, Zinc, Vitamin A & Vitamin C nutrients which help strengthen your little one's natural defenses.


Ni for first stage...campuran susu dan beras..dalam sehari 3 kali sehari sebelum aku breast feed  my princess mia ..oleh kerana nak siapkannya sangat mudah so jimat masa saya yang sememangnya banyak masa ni..hihi..hanya perlu guna air suam sahaja..so dalam sebulan setengah jugak lah  my princess mia  makan campuran susu dan beras ni..masuk bulan 7 tu pun dah pertengahan..kami tukarkan yang berperisa..sebab  my princess mia  cepat muak dengan beras n susu sahaja..yerlah..bila breast feed pun susu..makanan tambahan pun susu gak..so kami belikan perisa sayuran dan buahan untuk second stage..oh ya..bukan sesaja kami tukar ok..itu pun kami ikut secara berperingkat..kat bawah tin or kotak ada label every stage kita harus beli so takderlah hentam jer nak bagi my princess mia  makan..

Nestle cerelac rice & mixed fruit



After learning how to take solid food, your child is ready to explore new tastes. NESTLÉ® CERELAC® Infant Cereal Rice & Mixed Fruits not only introduces the yummy tastes of apples, bananas and oranges to your child but also provides the fibre that he needs. Now even better with BL Bifidus® to help improve a beneficial intestinal micro flora.

&

Nestle cerelac rice & mixed vegetable





Interesting new tastes with good nutrition for your child – NESTLÉ® CERELAC® Infant Cereal Rice & Mixed Vegetables contains spinach, pumpkin and carrots for your child to discover. Now even better with BL Bifidus® to help improve a beneficial intestinal micro flora.

So waktu makan  my princess mia  ni masih sama masa aku bagi for first stage..3 kali sehari tapi kadar kandungan untuk sekali tu 4 sudu besar ok.. my princess mia  memang dah kuat makan..hihih..dan seperti biasa aku akan bagi sebelum aku breast feed.Sebab selalunya  my princess mia  akan tido lepas makan..hihih..nasib sejak makan ni takde lah berat badan dia naik bam-bam..just nice dengan ketinggian dia..next month masuk 9 bulan..next check up for her..oklah dah share pemakanan my princess mia  so next entry aku akan citer plak pasal breast feed plak k..xoxo..muaaaaaaaaaaah! ::

Comments

  1. wowwww... kuat btl mia makan... hehehe... kalah hero kaksu... xpe... biar ikut papa dia.. kuat makan pn kecik gak.. mentennnnn.. hehehehe

    ReplyDelete
  2. ::hhihih...lasak tu yag kuat makan..:) ::

    ReplyDelete
  3. lame giler aku tk buke n bc blog smua kwn2..btw,aku t'tarik nk komen psl pemakanan bb ni je.. np bg mia cerelac? np tk bg bubur nasi? sbb ibu yg tk keje tk leh malas2 tau.. kene rajin xplore handmade food.. bg bubur yg best2..jgn cmpur garam n gula n perisa2 lain.. ko masuk group kt fbok..solid food for baby.. at least mia sihat dgn air tgn ibu.. :)if ko ckp dia kuat mkn,better ko tukar bg dia mkn buah like betik n pisang.. kite mesti rajin tau.. sbb fulltime mommy kan.. ) wanwazan

    ReplyDelete
  4. ::hahhaha..wan aku mmg bg bubur nasi pun..ni papa dia nyer kes lah..memula takut nak bg..skrang semua makan..hihih::

    ReplyDelete

Post a Comment

::come to comment my blog::

Popular Posts