My Instagram

Friday, April 15, 2011

::Hal Mengidam!!::

::15 April 2011-4.30ptg::
::Jumaat::

::Assallamulaikum guys!!petang ni hujan lebat jer..tetiba aku teringat selasa lepas..lepas buat check up for 'mybubble'..tetiba ngidam nak makan 'Ketam Goreng Cili'..apa lagi lepas jer check up..terus g Tesco..beli bahan n ketam..even ketam Tesco ni dah tak sesegar mana..tapi sebab nak ilangkan ngidam ni..beli lah gak..beli  6 ekor dalam RM13.00..oklah kot...nak g seafood restaurant memang payahlah..sebab balik kerja jer dah penat..ni pun kebetulan aku half day..so guys enjoy the food and resepi..dan amat sorry..aku tak sempat amik gambar lepas masak..tapi aku bg bahan2 and cara nak masak k!xoxo..muaaaaaah!!

 ::muka g beli ketam..happy ko!hahhaha::

::google::

  Ketam Goreng Bercili 

Bahan-bahan: 
  • 1 1/2 kg ketam
  • 2 biji bawang besar
  • 5 biji bawang putih
  • 1 mangkuk cili kering dikisar
  • 1 helai daun kunyit
  • minyak
  • garam secukup rasa
Cara-cara:
  1. Ketam digoreng lembab dan ditoskan
  2. Tumiskan bawang putih dan merah yang telah ditumbuk (i tambah sedikit belacan)
  3. Masukkan daun kunyit bila bawang tadi dah kuning/garing
  4. Masukkan cili yang dah dikisar & masukkan garam (i tambah sedikit sos cili n sos tomato n sedikit gula)
  5. Bila dah garing masukkan ketam yg digoreng tadi (i tambah sebiji telur yg telah dipukul sedikit). 

10 comments:

  1. makan la selagi bule makan ni.. kang dlm pantang, leh tgk je la.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. sedap nyer.. manarik dan tak susah sangat.:) LEy cube.. thanks for sharing yer..:)

    ReplyDelete
  3. ::ceklala-hahha..tunggu aku duk umah sendiri k..insyallah aku masak..:)..

    Kak sue-tu rr..nasib x ngidam pelik2..:)

    Aty-good luck babe..mesti u masak lg sdap dr nasya tau!!..:)..::

    ReplyDelete
  4. sedap nye ketam... dh lama aku x mkn ketam n aku lum penah try ketam msk cili g... tgk gmbr ko upload cm sedap je.. leh la ko wat kan utk aku nnti..hehehe

    ReplyDelete
  5. ::anonymous-boleh jer..tp siapa ni?zalid ke?husna?hihi::

    ReplyDelete
  6. wah..ngidam2 masak sendiri..super duper bagus! ;)

    ReplyDelete
  7. ::didieadila-sementara leh masak sendiri..:)..::

    ReplyDelete
  8. wah ngidam2 masak sdiri!..hehe last time myself ngidam ketam..sggup tggu seminggu sbb nk googel cari tempat..masak sdiri xdelah sbb xreti masak ketam..

    ReplyDelete
  9. ::ryu.han-tgh rajin ni...kang dah dtg mood malas payah gak..hahhaha::

    ReplyDelete

::come to comment my blog::