My Instagram

Wednesday, September 15, 2010

::Darah Manis...weeeeee::

::15 September 2010-3:20 ptg::
::Rabu::

::Salam Lebaran..ha dah bertukar salam rupanya..dari salam Ramadhan ke salam Lebaran..bermakna lagi beberapa hari aku akan bertukar status 'PUAN'..erk...cepat jer masa ber lalu..rasanya baru jer aku war2 kan my big day kena postponed..alih2 dah sampai dah masanya..

Ok kali ni aku nak citer pasal Darah Manis..korang pernah dengar istilah darah manis?aku rasa semua yang dah masuk fasa bertunang akan dengar ayat ni..tp zaman sekarang dah maju..budak umur 10 tahun pun dah tahu..lagi advanced dari kami yang patut tahu..mana tak nya..tgh aku bersiap nak kuar ngan mydear..cousin aku soarang ni masuk duk tgok aku bersiap..siap tanya..

"kak long nak g mana?" my little cute cousin
"kuar ngan abg p beli brg.." aku menjwb dengan penuh rasa seorg bakal ibu..hahha..perasan..
"eh mana leh kuar ngan abg p..kak long kan darah manis" my little cute cousin memberi pandangan..

Ha ko!terkedu..bdak kechik bahasakan aku balik..hahahha..hebat bdak2 sekarang..ntah dia phm ker idak darah manis tu..yang aku terkedu-kedu nak menjawab..cepat2 aku bersiap..kang semua adat resam melayu kuar..kakkaka...Tapi tu lah..kita yang moden ni selalo abaikan apa yang orang tua kita pesan..nak cakap kita melawan tu x lah..tp rasa mcm pesanan orang dulu kala terlalu bnyak larangan nya..haish..

Semalam aku mula keje..cuti raya x banyak nok!mak dah perabih kat cuti kawen..haish..so aku ngan gagahnya mula keje..Bondaku  pun sama..masing2 ngah bersiap nak mencari rezeki..ngah sibuk2 bersiap bondaku siap pesan..

"Kakak hati2 bawa kete..balik awal..jangan nak melencong..awak tu darah manis.."bonda pandang aku x berkelip..

Erk korang bayangkan pesanan tu dah sampai kat aku ntah untuk keberapa kalinya..ayark..dari budak kechik sampailah ke bonda ku..Memanglah kita patut dengar cakap org tua..time darah manis ni lah dugaan nyer sangat hebat..macam2 berlaku..time nilah di uji pelbagai dugaan..darah manis tu sekadar bahasa kiasan..tp nak buek mcm mano.dah semua urusan kami berdua kena uruskan sendiri..so keraplah jumpa..nak buat citer sedih lg..aku ni dah x ber bapa..ke x semuanya aku yang galas..=___=.. (mood sedih)..tp xderlah aku tunjuk protes..aku still dengar kata ok..yang masa leh elak jumpa mydear..kami x berjumpa..yang patut jumpa..kena lah sebab kami nak menguruskan segala benda..

Rasanya aku dah merepak bnyak ni..kang sok2 aku sambung lg..so pada sesiapa yang berdarah manis seperti aku..ingat!!jangan melawan cakap bonda2 kamu sekalian..kerana dugaan dtg tanpa di duga..xoxo..muaaaah::

9 comments:

  1. nasyaaaa....awk darah maniss...saya jugaaaaaaaaaaa...hahahah

    ReplyDelete
  2. ::hahhaa..harus di jaga elya chomel oit..darah manis semanis orgnya..kakkaka::

    ReplyDelete
  3. darah manis banyak pantang larang ek.. tg penting kita selamat

    p/s : tido kt kg byk nyamuk tp xgigit pun nora. dia xsuka darah manis kot =)

    ReplyDelete
  4. ::btul tu nora..yang penting kita selamat..insyallah..:)..::

    ReplyDelete
  5. bermula ahad ni. darah neutral ku pun dah jadi manis..hoho! takut takut. masih memikirkan cara duduk dan senyum yg betol. puu~~

    ReplyDelete
  6. ::hahhaha..mira welcome to the club..tp aku lg seminggu dah tukar darah lain..kakkakaka::

    ReplyDelete
  7. ye betul..iku jer kta org tua..kita xrugi paper pun..

    ReplyDelete
  8. darah manis???? kaksu dulu x penah rase camne rase darah manis tuh... hahaha.. sbbnye selalu je jupe bakal suami sblm kawen... dh sume urusan kena wat sdiri... famili kat kg.. x de la diorang istilah kan kaksu ni DARAH MANIS... nas dok ngan famili, mesti la selalu diorang pesan kan..kan..kan.. tapi pe2 istilah skali pn, yg penting kena dengar ckp org tua... dah nama pn anak... :D.. kan...kan..kan...


    p/s : posmen lum antar lagi kad jemputan nas kat kaksu la... M*L*S tol la posmen nih... ke dia x jupe cari umah kaksu.. ekekek

    ReplyDelete
  9. nasya..congratz dear! sampai juga ke hari yang dinantikan..semoge berbahagia ke akhir hayat.. :)

    ReplyDelete

::come to comment my blog::