Donut Chomel!

:: 19 Disember 2013 - 9:30 pagi ::
:: Khamis ::

:: Mood berada di dapur!Aku sejak ada minat baru ni..ada jer benda nak di buat kat dapur..yerlah sejak berjinak-jinak dengan minat memasak ni sekaligus my upcoming plan 2014..memang ada jer resepi aku nak cuba..semalam aku cuba buat 'Donut Chomel' tu pun gara-gara duk pikir nak bagi anak dara ku makan..My princess mia sekarang makan payah..memilih..kurus sudah!nak kasi tembam..so kena buat sesuatu yang dia makan..and finally setelah berjaya google resepi!Yeay mari buat  'Donut Chomel' !Ni resepi aku jumpa..sangat mudah ok..Alhamdulillah menjadi plak tu..lembut jer..setelah di rasa oleh se isi keluarga..hahha..meh nak share!

RESEPI AKU GOOGLE!

Donut Mudah 
Sumber; : iezamel78 Donut @ MYR 
Oleh; Mamasya 

Bahan-bahan ( 20 - 25 biji ) 
3 cawan tepung gandum 
1 cawan air suam kuku 
2 sudu besar mentega 
6 sudu besar gula pasir (boleh kurang bagi yang tak suka manis) 
3 sudu besar susu pekat manis 
1 paket yis (jenama mauripan) 
1 biji telur 

Cara-cara 
Cairkan mentega dan ketepikan. 
Gula dan susu disatukan di dalam air suam, kacau supaya gula larut. masukkan yis, kacau lagi. Biarkan selama 10 minit. 
Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi. 
Selepas 10 minit yis akan naik berbuih-buih, masukkan pula mentega yang dicampur telur tadi.kacau. 
Masukkan campuran yis kedalam mangkuk yang berisi tepung gandum, gaul sebati dengan senduk kayu. biar adunan lagi selama 45 minit. 
Banyakkan tepung ditangan supaya adunan tak melekat.(adunan memang agak lembik). ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan atas papan pencanai. tekan acuan donut yg telah dicelup sedikit tepung. 
Sediakan minyak untuk menggoreng. gunakan api sederhana. alih selalu supaya dapat warna yang sekata. setelah agak kekuningan bolehlah diangkat. Tabur gula caster atau hias dengan coklat cair dan ditabur dengan coklat rice.. 



Rehatkan dalam 45 minit!
Memang nak buat donut 'ball' ni..Saja ubah selera .My princess mia..

 Hasilnya!'Donut Chomel' ku!

Next time nak salut coklat plak..Yeay percubaan pertama menjadi!Selamat mencuba yang lain..xoxo..muaaah!



Comments

Post a Comment

::come to comment my blog::

Popular Posts