My Instagram

Thursday, February 18, 2010

::Pilihan Hidup::

::18 februari 2010-1:54 ptg::
::Khamis::

♥Pernah x korang dengar istilah ni..'Berchinta ngan org lain..berkahwin ngan org lain'..pelik ker?bagi aku x?mungkin semua ketetntuan darinya..kadang2 kita rasa dah jumpa ngan orang yg tepat..tp masih lagi ader rasa keraguan..sejak akhir2 ni terlalu banyak cerita yg aku baca mengenai perkahwinan yang x menjadi..yg peliknya..bkn cerita selepas perkahwinan..tapi sebeblum perkahwinan..mula lah kes saman menyaman..bak kata org tua..dah x der jodoh terimalah seadanya..sedihkan..bila hubungan dah melibatkan keluarga terutamanya ibu dan ayah..mcm aku...pengalaman banya mengajar..kadang buat semua hati jadi hancur bila hubungan x menjadi..

Mesti korang pelikkan aku buat entry mcm ni..sedangkan aku patut bercerita mengenai perjalanan persiapan perkahwinanku..takper itu akn ku coretkan juga nanti..cuma nak berkongsi pendapat dan pengalaman..ntah knapa hati aku terusik nak buat entry ni..td aku ader berbual ngan sahabat baik ku..bnyak kami borakkan..terutamanya jodohnya yang x panjang ngan pilihan hidupnya..sebab apa???terlalu peribadi aku nak nyatakan tp yg pasti sedih rasnya..berchinta nak rak akhirnya xder jodoh..yg lagi pedih dgr..selang brapa bln berpisah..pilihan hatinya dulu dah mencari pengganti untuk menuju ke gerbang perkahwinan..siapa yang salah..apa yang salah dalam hubungan itu..wallah hua'lam..bagi aku semua ader hikmah..bagi pengalaman aku dulu pun..terlalu perit utk lalui..kisah perchintaan yg aku bina slama 2 tahun terkubur mcm tu jer..bnyak kenangan pahit manis..tp Allah tu maha adil..aku di temukan dengan seorang insan...kadang2 kita ingat orang itulah teman sehidup semati..tp jodoh x sampai...

Aku pernah berborak ngan kaum adam..apa yang diorg mahu dengan bakal pasangan sehidup semati diorg..rata2 yang aku dapat jawapan..keserasian..tp sampai bila kita nak mencari keserasian tu?keserasian mcm mana yang kaum adam maksudkan...mendengar dan mengikut telunjuk mereka?ntahlah tu pendapat masing2..bagi aku keserasian yang ada dalam sebuah perhubungan perlu di mulakan dengan rasa hormat..hormat antara diri masing2..barulah keserasian tu timbul..ni kalau dah hilang rasa hormat..bila gaduh mula keluar kata2 kesat..for what untuk di teruskan...Aku x salahkan pasangan yang baru putus dan terus mendapat pengganti..sebab smuanya telah tertulis..mengajar kita menjadi matang..

Hahhaha..apa yang aku repekkan..tapi yg pasti..satu jer jawaban dari aku..'Mungkin Tiada Jodoh' jika jodoh x berkekalan..ingatlah apa yg diciptakan oleh-Nya..semuanya ader sebab tertentu..insyallah jodoh yang terbaik akn hadir tanpa di sedari..for my luvly mydear..selamat hari kekasih...♥

6 comments:

  1. yela..lately ni byk sgt kisah2 camni kan..sedey mmg sedey but God has reserved someone better for ur fren:)

    ReplyDelete
  2. betul tu keserasian sgt penting. pastu kena ada sifat give and take dlm hubungan suami isteri

    ReplyDelete
  3. ::diah-thnkz diah..btw sedih rasanya bila baca kisah2 mcm ni..terutama yg melibatkan family..

    nurul-yupz nasya setuju sgt2 wahai pn nurul..kiss raina utk unty nasya tau::

    ReplyDelete
  4. nasya.. aku pn tmasuk dlm statement "bchinta dgn org lain..bakal kawin dgn org lain..puu~"

    ReplyDelete
  5. babe, betul tu babe.
    yang penting keserasian
    ade add on skit :
    kesetiaan sbb selame aku berkawan asyik aku de yang setia, kaum adam tak sesetia kite hehe =p
    alhamdulillah kite semua dapat bakal suami yang serasi ngan jiwa n hati kite. yang penting hormat menghormati.
    babe, am happy for u *muahs*

    ReplyDelete
  6. ::mira-huh..takper mira..pengalaman mengajar semuanya..

    lynda-pilihan hati yang disayangi babe..hahhaha::

    ReplyDelete

::come to comment my blog::